21 Mayıs 2009 Perşembe


KAPİTALİSTLİK BÖYLE BİR ŞEY İŞTE...

ТЕMİNАТ

Çok şık giyimli adamın biri New York şehrinin en iyi bankalarından birine girer. Sırasını bekledikten sonra, müşteri temsilcisinin önündeki koltuğa oturur ve utangaç bir eda ile:
- Çok acele 5,000 dolara 3 haftalığına ihtiya­cım var, bunu sizden hemen temin edebilir miyim di­ye sorar. Müşteri temsilcisi adamın giyiminden ve ko­nuş­masından çok etkilenmesine rağmen, kendi ban­ka­ları ile daha önce hiç çalışıp çalışmadığı veya herhangi bir referansı olup olmadığı gibi beylik sorula­rını, ezberletildiği şekilde sorar.
Adam, bunun üze­rine kibarca ve ezilerek bunların aslında hepsini ken­disine temin edebileceğini, fakat çok acelesinin ol­duğunu ve müşteri temsilcisinin temkinli yaklaşı­mı­nı da gayet anlayışla karşıladığını anlatır ve sorar:
Benim aklıma bir çözüm yolu geliyor; ka­pı­nızın önünde 200.000 dolar değerinde Rolls Royce ara­bam var, bunu size teminat olarak bırakayım, 3 haf­ta sonra 5.000 doları ve faizini ödedikten sonra ara­bamı geri alırım, böyle bir çözüm sizce uygun mu? der. Müşteri temsilcisi bunu hemen sevinçle kabul eder, adamın Rolls Royce'u bankanın garajına park edilir ve adam arzu ettiği 5.000 doları alıp gider. Adam 3 hafta sonra yine aynı müşteri temsilci­sinin önüne gelir, borç aldığı 5.000 doları ve 3 hafta­lık süre için tahakkuk eden 15 dolar 42 cent faizi öder. Müşteri tam Rolls Royce'u ile bankanın önünden ayrılırken, müşteri temsilcisi biraz utanarak:
- Kusura bakmayın ama, sizin gibi bir beyefen­di nasıl olur da, kredi kartı ile çekebileceği 5.000 do­lar için 200.000 dolar değerindeki Rolls Royce ara­ba­sını rehin bırakıp 5.000 dolar kredi alır? diye so­rar. Bunun üzerine müşteri:
- Peki siz New York'ta Rolls Royce'umun başına bir şey gelmeyeceğinden bu kadar emin ol­du­ğum ve 3 haftalık park ücretinin 15 dolar 42 cent tuttuğu başka bir park yeri biliyor musunuz? sorusuyla cevap verir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder