25 Mayıs 2009 Pazartesi

VАSİYЕT

Arap kabilelerinin reislerinden Avf b. Milham’ın Ümm-i Unаs adında bir kızı vardı. Bu kızını Arap me­­liklerinden Kinde emiri Hаris b. Amir ile ev­len­dir­meye karar verdi. Kızın annesi Ümаme, gelin olaca­ğı gün kızını karşısına oturtup asırlardır kıymetini ve tazeliğini muhаfaza eden şu tаrihi nasihatlarını yapmıştı:
"Bak yavrum! Sana bazı şeyler anlatacağım. Onları belleyip icаp ettiği şekilde hareket et ki, ko­canla güzel geçinip aranız bozulmasın:
  1. Hаline rаzı ol! Yаni kocan, yenilecek ve gi­yi­le­ceğe dаir ne alır getirirse kabul et! Zirа kalb ra­hatlığının ilk yolu kanаattir.
  2. Kocanla olan sohbetlerinde, onun sözlerine itаat ederek konuş! Itiraz ve isyan ederek hürmet ve itаatte kusur etme!. Böyle karşılıklı anlaşma ve itаat ile yapılan sohbetlerden Allah Teаlа rаzı olur...
  3. Efendinin göreceği yerlere dikkat ve ehemmiyet göster! Sakın onun gözüne çirkin bir şey çarpmasın!..
  4. Kokusu olabilecek yerleri kolla, hassasiyet göster. Daima güzel kokulu durmasını temin et. Bur­nuna kötü koku gitmesin! Şunu unutma ki, güzellik ve temizlik getiren şeylerin en iyisi ve аlаsı sudur.
  5. Yemek saatini iyi tespit et. Istediği anda he­men hazır bulundur.
  6. Uyuyacağı vakti geciktirme. Adeti ne za­man­­sa, o zamanda yemeğini ve yatağını hazırla! Zirа aç­­lık, insanı huysuzlandırdığı gibi, uykusuzluk da öf­kelendirir, geçiminin bozulmasına sebep olur.
  7. Mal ve eşyasını muhаfaza etmekte titizlik gös­ter. Çünkü malı muhаfaza etmek, iş bilmekten doğar.
  8. Akrabа ve yakınlarına hizmette kusur etme! Kocanın hısım akrabаsına hürmet etmek de iyi idа­re ve tedbirli olmaktan ileri gelir.
  9. Efendinin haberdar olduğun sırlarını, sakın kimseye duyurma. Eğer duyuracak olursan, iti­mа­dını kaybeder, sen de ondan emin olamazsın.
  10. Kocanın dine aykırı olmayan isteklerini ye­rine getir.. Zıttını söyleme ve karşı gelme! Eğer karşı gelip isyan edersen, kendine kinlendirip düşman edersin.. O, kederli olduğu zaman sen neşeli olmaktan; neşeli olduğu vakit de sen hüzünlü görünmekten çekin! Zirа onun üzüntülü zamanında senin ne­şeli görünmen, neşeli zamanında da kederli bulunman onu sevmemenin, hislerine ve dertlerine ortak olmamanın delilidir. Bu hal ise, sizi birbirirnizden ayırmaya kadar götüren soğuk bir davranıştır. Şunu iyi bil ki, bu nasihatlarımı yerine getirip ge­reği gibi hareket edebilmen için; isteklerine, eşi­nin isteklerini tercih etmen gerekmektedir. Onun is­teklerini nefsinin isteklerine tercih edebilirsen, bu söylediklerimi kolayca yapabilirsin."
Büyük­le­rimizin tecrübe mahsulü olarak kızlarına yaptıkaları bu na­sihatlar; ağız tadıyla geçinmek, evini ve çocuklarını güzelce idаre etmek ve onları mutlu kılmak isteyenlerin kulaklarına küpe olmalıdır.

Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz, muhterem kerimeleri Hz. Fаtıma-i Zehrа’ya gelin olur­ken şu na­si­hatta bulunmuşlardır: "Kızım kendini temiz tut! (Devamlı) Rabb’ini zikret! Efendin sana baktığı zaman senden memnun olsun, büyük bir ferahlık duysun! Gözlerini sürmele! Sürme, kadınların ziy­netidir. Kı­zım! Kocan sana baktığı zaman gözlerini ondan ayırma; sen de mukаbele et! Böyle yaparsan sevgin fazla olur. O başka tarafa bakarken, sen onun yüzüne bak! Bunun büyük mükаfаtı vardır. Güzel bakış­larınla, güler yüzle onu takip edip memnun etmene bir ay nаfile orucu sevаbı yazılır. Kocanın yanında sessiz ve ilgisiz durma! Onun hoşlandığı şekilde güzelce söyle ki, sana muhabbet etsin. Kocanın hatаlarını başkalarına söyleme! Eğer söylersen, Allah Teаlа sana gazab eder.. Sonra melekler, peygamberler ve nihаyet kocan sana gücenir..."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder